Fotogroep Argus in ’s-Hertogenbosch bestaat vanaf 1995 als een kleine groep van amateurfotografen die samen hun creatieve vrijetijdsbesteding steeds verder willen ontwikkelen. We laten ons daarbij ondersteunen door (professionele) fotocoaches.

In het seizoen 2016 en 2017 gaan we starten met een nieuwe formule: elk half jaar gaan we werken aan een thema. Per thema laten we ons gidsen door een coach van de Nederlandse Fotobond. Als groep zijn we recent lid geworden van deze bond voor vrijetijdsfotografie.

Voor de eerste helft van het seizoen 2016 – 2017 hebben we gekozen voor het thema portretten. Het thema voor de tweede helft van het seizoen kiezen we met elkaar in de loop van dit najaar.

Binnen het gezamenlijk gekozen thema, maken we een eigen portfolio. Dat kan ook samen met andere leden tot stand komen. Eens per maand fotograferen we op een zaterdag of gezamenlijk, of in kleine groepen of individueel, werkend aan het thema en je portfolio.

Eens per maand bespreken we op een donderdagavond samen met de groep en de coach, wat je vorderingen zijn. De bijeenkomsten zijn om beurten bij de leden thuis.

In principe plannen we eens per jaar ook een heel fotoweekend. Daarnaast gaan we gezamenlijk enkele malen per jaar naar een lezing of een tentoonstelling.

We werken momenteel eigenlijk alleen nog digitaal, maar sommige leden hebben ook kennis van en ervaring met analoge fotografie. Als je op die manier wilt werken, ben je uiteraard ook van harte welkom.

We publiceren onze foto’s op onze gezamenlijke website (www.argusfoto.nl). We onderzoeken of we samen een facebookpagina gaan opzetten en een Instagram account. Ook proberen we een enkele keer een fototentoonstelling van ons werk te organiseren. En misschien maken we daarbij wel een fotoboek als ons werk goed genoeg is.

We delen de kosten die we maken met elkaar. De kosten van deelname liggen tussen de € 200 en € 250 per jaar. Dat is inclusief lidmaatschap van de fotobond. Voor een camera en een computer moet je uiteraard zelf zorgen. Je hebt geen dure camera of computer nodig. Goed is goed genoeg.

Vanwege natuurlijk verloop zoeken we als groep enkele nieuwe leden. Op dit moment bestaat Argus fotogroep uit 3 vrouwen en 4 mannen tussen de 40 en 70 jaar. We streven naar een groep van 10 tot 12 personen, dus we zoeken nog 3 tot 5 nieuwe leden. Inmiddels hebben zich al twee belangstellenden gemeld, maar we zoeken nog zeker 2 mensen extra er bij. We zouden het ook erg leuk vinden als nieuwe jongere leden zich melden.

Je hoeft niet veel ervaring te hebben. Wel moet je willen leren fotograferen. Daarbij moet je niet bang zijn voor een beetje theorie en techniek. Foto’s bewerken we in photoshop of een vergelijkbaar programma. Een beetje ervaring is makkelijk, maar niet noodzakelijk. Willen leren wel.

Het is de bedoeling dat je meerdere jaren lid bent van de fotogroep. Bovendien is deelname niet vrijblijvend: we verwachten dat je in principe zo veel als mogelijk actief aan alle activiteiten deel neemt. Deelname kost je dus minimaal een zaterdag en een donderdagavond per maand. Maar daarnaast werk je ook zelf aan je foto’s en portfolio.

Wanneer je belangstelling hebt, stuur dan een mailtje naar ericverkaar@argusfoto.nl.

We nodigen je dan zo snel mogelijk uit voor een kennismakingsgesprek. Wie weet ben jij daarna wel een van de nieuwe leden van onze fotogroep.