Josef Sudek (recensie)

Josef Sudek (recensie)

geplaatst in: Josef Sudek, Recensie | 0

Van tijd tot tijd loop ik een boekhandel binnen om naar fotoboeken te zoeken. Liefst voor weinig geld want fotograferen is toch al een dure hobby. Enkele weken geleden vond ik voor 4 euro een tweedehands boekje dat me wel aansprak: een bloemlezing van het werk van Josef Sudek in de ‘photo poche’ reeks. Ik had nog nooit van Josef Sudek gehoord. Maar dat zegt natuurlijk niet zo veel want ik ben absoluut geen ‘kenner’.

Josef Sudek Omslag Photo Poche

 

Ik vind dit een prachtig boekje. Hieronder laat  ik enkele foto’s er uit zien. Het is allemaal zwart-wit en vaak zijn het contactafdrukken van grote negatieven of glasplaten. Ik heb 2 foto’s van zijn vroege bijna impressionistische werk genomen, 2 foto’s vanuit het raam van zijn atelier (zie verder) en een reclamefoto en een stilleven. Veel melancholisch, romantisch werk met mooie vormen in de stillevens of objectfotografie.

Josef Sudek  is een Tsjech van formaat blijkt als je goed gaat zoeken op internet: http://en.wikipedia.org/wiki/Josef_Sudek .  Hij heeft gediend in de eerste wereldoorlog en is daar zijn rechterarm verloren. Lastig fotograferen lijk me, maar hij heeft het fantastisch gedaan. Hij was oorspronkelijk boekbinder, alleen dat ging zonder rechterarm echt niet. Vandaar zijn nieuwe professie. Ook de 2e wereldoorlog heeft een stempel op zijn werk gedrukt. Omdat het te gevaarlijk was om in Praag op straat te fotograferen, is hij bijvoorbeeld foto’s vanuit het raam van zijn atelier gaan maken. Op  internet vindt je veel foto’s van Josef Sudek op latere leeftijd. In het boekje staat een portret uit 1928.

J Sudek portrait

Overigens ben ik nieuwsgierig geworden naar de Photo Poche reeks. Dat blijkt een hele forse verzameling van mooie werkjes: http://www.delpire.com/Photo-Poches.htm . En ook nog steeds verkrijgbaar via internet (en waarschijnlijk ook wel in de Franse boekhandel, maar die ligt bij mij niet om de hoek).

Eric Verkaar, maart 2014

(Josef Sudek, Photo Poche, Paris, Centre National de la Photographie, ISBN: 2-86754-063-1, 1990)